A száraz sóterápiáról

Több, mint 150 éve Kelet-Európában megfigyelték, hogy a sóbányákban dolgozók egészségi állapota sokkal jobb, mint a többi, nem sókitermeléssel foglalkozó bányászé. Fiatalabbnak, és a légúti megbetegedésekkel szemben ellenállóbbnak is tűntek. Az orvostudomány is érdeklődni kezdett a természet véletlenül felfedezett ajándéka iránt, és halotherápia néven alkalmazni is kezdte. Alapja, hogy a porlasztott sórészecskék, méretüktől függően, a kölönböző vastagságú légutakba lejutni képesek, és a nyálkahártyára tapadt sűrű váladékot feloldják. Ezen kívül fertőtlenítő hatása is van, a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét elpusztítja.

Állapotok, betegségek, amelyek esetén javasolt alkalmazása:
Krónikus melléküreg gyulladás (sinusitis),
Nátha, szénanátha,
Légúti allergiás megbetegedések,
Asztma,
Felső és alsó légúti krónikus gyulladások (pharingitis, tracheitis, bronchitis, pneumonia),
Köhögéssel járó kórképek,
Tüdőtágulat (emphisema),
Influenza, megfázás után, a lábadozás szakaszában,
Bőrgyógyászati eltérések esetén (pikkelysömör, ekcéma, viszketéssel járó bőrbetegségek, száraz bőr, akne)
Továbbá jótékony hatását figyelték meg alvászavar, stresszes, kimerült állapot esetén, valamint szerepet játszhat a köszvény, csontritkulás, vagy például a visszeresség megelőzésében.
  • Sótesó sóterápia
  • Sótesó sóterápia
Nem javasolt a kezelés:
lázas állapotban,
akut légúti megbetegedést okozó gyulladásos kórképekben,
magas vérnyomás esetén,
valamint fertőző megbetegedésben.
  • Sótesó sóterápia
  • Sótesó sóterápia
Orvosi ajánlás
Dr Tóth Eszter PhD
fül-orr-gégész szakorvos
(http://www.drtotheszter.hu)

A sóterápia nélkülözhetetlen része a modern, evidenciákon alapuló nyugati orvoslásnak. Olyan gyakori kórképek esetén, mint a melléküreg-gyulladás (sinusitis), felső, valamint alsó légúti, krónikus megbetegedések jelentősen lerövidíti a panaszos, és lábadozási időszakot. A légutakban letapadt váladék oldása révén helyreállítja a csillószőrök váladékeltávolító hatását. Gyulladásgátló, antihisztamin hatása révén allergiás betegségek esetén is javasolt.


Dr. Mikáczó Angéla
Tüdőgyógyász, allergológus szakorvos

Testünk víztereinek sótartalma 0,9 %, pontosan annyi, mint a tengervízé. Ez nem véletlen. Mindenki hallotta már, hogy a tengervíz gyógyít, fertőtlenít, vagy, hogy a rendszeres tengerparti séta a légúti betegségek esetén kifejezetten ajánlott. Sajnos Magyarországon, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nem tud érvényesülni a tengerek jótékony hatása. Betegeim egy tengerparti nyaralás során többnyire panaszmentesek. A sóterápia főként az asztmás rohamok megelőzésében segít, de rendszeres alkalmazása esetén könnyebb a légzés, és javul a közérzet.


Dr. Virágh Éva
alapellátó gyermekorvos

A sóterápia más néven haloterápia hasonló a sós tengeri levegőben töltött időhöz. A haloterápia egy alternatív kezelés, amely magában foglalja a sós levegő belélegzését. Képes kezelni légzőszervi betegségeket, például asztmát, krónikus hörghurutot és allergiákat. Miután belélegezzük a sós levegőt a szemcsék felszívják az irritáló anyagokat, beleértve az allergéneket és a toxinokat a légzőrendszerből. A sós levegő belégzése felszakítja a nyálkát és csökkenti a gyulladást, tiszta légutakat eredményezve. A só természetes fertőtlenítőszer, antimikrobiális és antibakteriális hatása van. A részecskék belélegzése javítva a kóros légzési állapotokat, például asztmát, allergiákat, hörghurutot, orrdugulást és krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) is. Tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy az asztmás és egyéb légzőszervi betegségekben szenvedők könnyebben lélegeznek a sóterápia után. A kezelések ajánlottak a test egészségének megőrzéséhez influenza vagy allergiás szezonban is. A bőrbetegségek (pikkelysömör, kiütések, ekcéma, pattanások) is javíthatók sóterápiával, mivel a tiszta ásványi sók természetes hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, és a nedvesség vonzásával támogatják a bőr vízháztartását és gátfunkcióját. Az ásványi sók fiatalító tulajdonságokkal is bírnak. A fentiek alapján ajánlom minden légzőszervi problémával küzdő betegnek és egészséges embereknek is a sószoba használatát terápiás vagy prevenciós céllal egyaránt.